Jump to content
Sign in to follow this  
Silencer

SEF Link Transformer (SE friendly URLs)

Recommended Posts

Is it not at all possible to have gzip compression enabled with SEF Link transformer? I have the contrib successfully installed since day one (its chuffing great!), but turning on gzip compression reverts all linking structure to file.ext?=query and we could do with conserving bandwidth where possible.

HAS ANYONE goten this to work on there whole site including the shoping cart?? I have a live site and I dont want to mess it up. I also use .htaccess to password protect my site and to get people to automaticly go to /catalog as soon as they type www.special-things.net I also have password protection in .htaccess for certain directories so I can not replace my .htaccess file. Will the contribution work with my password code in .htaccess?? anyway I dont want to install it untill I know someone who has it working on there whole site and people are able to acually buy product. Cause the search engines can find me now I am just 20 pages back. even google lists me. However they do not pick up my key words at all.

Our shopping cart works, to the best of my knowledge, and the htaccess is a four-line rewrite rule (in esscence) that can just be appended to the existing root file. Of course, just installing the link transformer won't have any real impact on your listings in Google (indeed, the query strings osC uses are as basic as it comes, and are pretty much built for indexing, and Google is quite capable of dealing with them), unless you find some way to list your category names in the URLs, and even this is of debatable worth.

 

Out of interest, why do you forward the domain to a subdirectory? Why don't you just move the catalog contents into the root for the domain? Thats how we've done it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sorry for long time answer, email notify was turned off on forums upgrade.

 

Try turn off GZip compression in admin.

Just spotted your reply - I didn't receive notification either. <_<

 

The error does disappear with GZip off, but I want to keep GZip on. Is it possible to remove the error with GZip on?


David

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has checked site - all is up.


There is always more than one way to do it.

And always Keep It Simple, Stupid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok I needed a Search Engine Friendly solution that works in an OSC install in a subfolder. In my case, www.somesite.com/catalog

 

So, I went ahead and made my own SEF contrib. It is not as elegant as the one by Silencer, but it appears to get the job done.

 

My version only makes links to categories and products SEF enabled, as those are the only ones of importance to me.

 

I made it for MS2. Not sure how it will work with other versions.

 

As far as I can tell it works with and without cookies. "Prevent Spider Sessions" in the admin needs to be enabled if Force Cookies use is turned off. If not, the sid will appear to search engines even on SEF links.

 

Anyway, you can get it here. I would love to have some people test it first before I add it to the contributions section.

 

http://munsey.net/oscommerce/SEF_from_John.zip

Edited by jnmunsey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Silencer,

 

First off, thank you for the wonderful contrib. I've got it running just fine, but it breaks one of my own custom mods. I'd really like to use this add-on of yours if it's at all possible for you to point me in the right direction.

 

* Anyone that may be able to assist *

 

Here's my issue:

 

URL: http://test.onbeatmusic.com

 

Specifically: http://test.onbeatmusic.com/product107/product_info.html

 

You'll notice my "listen" button (this is a store that sells music records - this is obviously my own addition). The link the contrib creates is http://test.onbeatmusic.com//data/m3u12cr200.m3u

 

It should be: http://test.onbeatmusic.com/data/m3u/12cr200.m3u

 

My line of code in products_info.php generating the button is:

 

<td class="main" align="left"><?php if((strncasecmp($product_info['products_model'], "12", 2) == 0)) echo '<a href="' . tep_href_link('data/m3u/' . $product_info['products_model'] . '.m3u') . '">' . tep_image_button('button_listen.gif', IMAGE_BUTTON_LISTEN) . '</a>'; ?></td>

 

I have a similar problem when listing full catagories, but I'm sure if I can see how to fix this one that I can figure the other one out. These samples and listen buttons are critical to my store, so I must either find a way to make this work or not use the contrib which I also *really* want to use!

 

Again, I greatly appreciate your work and anything you could do to let me know what I'm doing wrong or point me in the right direction would be of tremedous help.

 

Thank you for your time,

 

Wayne Lansdowne

Share this post


Link to post
Share on other sites

0.8.0 released.

 

Major changes:

Change only inner (same site as shop) links to .php files.

So, all links to outside or any documentation files (.pdf for example) and so on will be left untouched.

 

 

 

Download here

 

Some answers for questions that people mailed to me.

 

1. This mod change ONLY <a hreg="bla-bla"> links. Doesn't change any URLs in forms or javascript (because as i know search engines doesn't index them). So, standart Manufacturers box (with dropdown list) will be left unchanged.

 

2. This mod is incompatible with GZIP pages compression (standart OSC function). Make it compatible with gzip will be require alot of time. Sorry, i have a job :)


There is always more than one way to do it.

And always Keep It Simple, Stupid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Silencer,

 

Your changes worked perfectly for me! MANY thanks again!

 

For all others, I'll share with you some changes I've had to make that are probably specific to my server config.

 

Server Info:

Redhat 7.3x w/ Ensim Webbpliance Control Panel v3.5.20

 

Installing the default supplied .htaccess from Silencer did not work. As per suggestions on the Ensim forums I added the following line:

 

Options SymlinksIfOwnerMatch

 

Right before: Options +FollowSymLinks

 

Once this was done everything went 100%. except for an additional WYSIWYG mod in the admin section. After installing the SEF Link Transformer, the pop-up buttons within the WYSIWYG mod were no longer functioning. I figured this was due to the .htaccess file.

 

To overcome this, I modified yet another copy of .htaccess and placed it in my /admin folder to have it's settings take precedence over the one in the root folder. I used the following lines:

 

<IfModule mod_php4.c>

php_value session.use_trans_sid 0

php_value register_globals 1

</IfModule>

 

DirectoryIndex index.php default.php

Options SymlinksIfOwnerMatch

Options +FollowSymLinks

RewriteEngine Off

 

Now I'm purely guessing, but using "RewriteEngine Off" (or maybe simply leaving out the rest of Silencers statements) fixed the WYSIWYG module.

 

** NOTE: I do NOT know what I'm doing with .htaccess rules!! **

 

I think I just got lucky with the above and it works. Any official input from someone with experience in this area would be great.

 

Again, Silence, I can't say enough! Thank you for the fantastic addon. IMHO, I see this a critical addon for OSC.

 

Regards,

 

- Wayne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry.... this one doesn't work for me:

I have a http://myshop.com/category34/index.html

And a subcategory http://myshop.com/category34_37/index.html

 

This all works fine, BUT when I check it at http://www.webconfs.com/search-engine-spider-simulator.php it returns http://myshop.com/category34_37/index.html as http://myshop.com/category34/category34_37/index.html which doesn't work...

Any ideas??

Share this post


Link to post
Share on other sites
It would be better if u could post a real URL.

 

 

Warm Regards,

Jack

I know, but I disabled this one in my online site, and i'm testing it on my own server... Don't want googlebot to follow urls that don't exist ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hopefully you can get this working on your site. You may need to edit .htaccess depending on server config like I did.

 

I can absolutely confirm Google is spidering 100% of my links. View just about any product on my featured products on the front page like "Balti Boys - We Want Your Order" and search that or just "balti boys" and I'm #1 on Google with basically no effort. My URL for the shop. New products I add are getting spidered within 24 hours, its GREAT!

 

Granted my products are a little more "underground", so I'm not competing with keywords that thousands of other sites use, but that's the nature of my business in general.

 

This is such a fantastic mod - a real must have.

 

Regards,

 

Wayne

Edited by sl1200mk2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wayne,

You can get more hits from search engines if u could make the following change...

 

Try using the products name first and thn ur site tile in <title> section

like for example

 

Dosh - Dosh : On best Music

 

instead of

 

On best music : Dosh - Dosh

 

 

Hope this helps

 

Warm Regards,

Jack

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jack,

 

Thank you for the advise, I'll certainly try that right away. I'm by no means an expert in SEO, I'm literally just learning the tricks of the trade so to speak. Any advice is always welcome!

 

I thought about trying to implement the catagory name before the product (my catagory names are my keywords), but couldn't figure this out.

 

Regards,

 

Wayne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad you showed me your site, because you have the same problem!!!

It?s a problem that exists in the categories which have subcategories:

goto http://www.webconfs.com/search-engine-spider-simulator.php and enter

http://www.onbeatmusic.com/

everyting looks fine, and it returns links like this one:

http://www.onbeatmusic.com/category27/index.html

You can enter all these links but that one that have subcategories

http://www.onbeatmusic.com/category27/index.html has subcategories,

when I go tho my browser, it gives urls like:

http://www.onbeatmusic.com/category27_56/index.html but the search engine spider gives:

http://www.onbeatmusic.com/category27/cate...7_56/index.html

the category27/ is added!!! and when I paste that in my browser, I get a different page than I supposed to (duh!).

Can you follow me??

 

Think I found a bug here... Does anybody know a solution??

Share this post


Link to post
Share on other sites

I really like this contribution, but I haven't been able to get it to work with my shared-SSL site. Those links have a different domain, etc., so they are broken by this mod. Other than that it works beautifully, so if anyone can tell me how to correct for shared-SSL use I'd definitely use it.

 

The contributor's website link is not working at this time, btw.

 

 

ZAP

Share this post


Link to post
Share on other sites

DJ Axion,

 

I'm sorry, I read your post, but I'm not sure that I follow you. I can search my catagory sub product on Google and they do show correctly.

 

Example:

 

On my site (www.onbeatmusic.com) One of my catagory tree's looks like this:

 

Accessories

-> Catridges

--> Ortofon

 

Now this is two levels deep into a sub-catagory.

 

The link is: http://www.onbeatmusic.com/category27_36_50/

 

Now search this on Google: onbeatmusic ortofon

 

It takes you directly to that page correctly - this is the same link that shows in Google. It appears to be spidering the site correctly.

 

Please let me know if I'm not understanding you. Also, PM me if needed for a faster response.

 

- Wayne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

What concerned me was the folowing... the link you gave http://www.onbeatmusic.com/category27_36_50/ everything looks fine, but when I submit this link in the search engine spider simulator http://www.webconfs.com/search-engine-spider-simulator.php it returns links like http://www.onbeatmusic.com/category27_36_5...ry27/index.html

 

So my doubts are: is this a bug in the spider simulator, or is it one in your contrib...

 

I really like to get this one to work...

Share this post


Link to post
Share on other sites

DJ Axion,

 

I can understand your concern, but if you read my prior post and do the Google search I suggested, you will see that Google is spidering the site correctly.

 

What you are seeing may be a problem with the application checking the links and not the actual Google spider. Remember, that tool is only "simulating" and isn't 100% the same as the real spiders.

 

Google is absolutely showing the correct paths for all of my categories and sub categories which is the only thing that matters to me.

 

Please let me know if you have any further questions.

 

Wayne

Share this post


Link to post
Share on other sites

I installed the contribution. i have the url's appearing like this http://sample.com/product_info.php/cPath/35/products_id/89

 

it's not transforming to .html

what could be causing the problem. Could it be that i have another contribution installed and might be conflicting, or does it have to do with .htaccess. Everything is installed and uploaded like mentioned in the contribution. What could be causing the problem.

 

Cheers

Al

Share this post


Link to post
Share on other sites
I installed the contribution. i have the url's appearing like this http://sample.com/product_info.php/cPath/35/products_id/89

 

it's not transforming to .html

what could be causing the problem. Could it be that i have another contribution installed and might be conflicting, or does it have to do with .htaccess. Everything is installed and uploaded like mentioned in the contribution. What could be causing the problem.

 

Cheers

Al

Turn off SEF links in Configuration.


There is always more than one way to do it.

And always Keep It Simple, Stupid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×