Latest News: (loading..)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

pcdreno

Tax calculation not working - please help!

8 posts in this topic

Recently I removed one zone and now the system refuses to charge tax on any order, regardless of state. I've read so many other forum posts on this that my eyes hurt. Here's my current configuration (this is after completely removing everything tax related and starting over - numerous times):

 

Tax Zones: California

Details: Country: United States, Zone: California

 

Tax Classes: Taxable Goods

 

Tax Rates: Priority: 0, Tax Class: Taxable Goods, Zone: California, Tax Rate: 8.25%

 

Order Total Module: Sub-Total: 1, Shipping: 2, Tax: 3, Total: 4 (I've tried switching shipping and tax) -- Display Tax: true

 

Configuration: Display prices with tax: false

 

All products have tax class of Taxable Goods and the Net/Gross prices are different.

 

I think that's it. Ultimately, I need to add multiple states (like I had before) and one, and only one, state needs to calculate the tax based on the cost of shipping charges, the other states do not. This can come later, I just want the tax to start working again.

 

I would really appreciate some help on this as I'm at my wits end. Does anyone have a clue as to what might be happening here? Ideas on how to debug a problem like this?

 

Thanks in advance!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Recently I removed one zone and now the system refuses to charge tax on any order, regardless of state. I've read so many other forum posts on this that my eyes hurt. Here's my current configuration (this is after completely removing everything tax related and starting over - numerous times):

 

Tax Zones: California

Details: Country: United States, Zone: California

 

Tax Classes: Taxable Goods

 

Tax Rates: Priority: 0, Tax Class: Taxable Goods, Zone: California, Tax Rate: 8.25%

 

Order Total Module: Sub-Total: 1, Shipping: 2, Tax: 3, Total: 4 (I've tried switching shipping and tax) -- Display Tax: true

 

Configuration: Display prices with tax: false

 

All products have tax class of Taxable Goods and the Net/Gross prices are different.

 

I think that's it. Ultimately, I need to add multiple states (like I had before) and one, and only one, state needs to calculate the tax based on the cost of shipping charges, the other states do not. This can come later, I just want the tax to start working again.

 

I would really appreciate some help on this as I'm at my wits end. Does anyone have a clue as to what might be happening here? Ideas on how to debug a problem like this?

 

Thanks in advance!

 

Check to make sure that "state" is a required user attribute. I had the same problem, and it turned out that user accounts did not include state (although that did have zip code.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for responding, I really appreciate it.

 

The account I'm using to test with does have a state. I've tried both full state name and abbreviation. Still no luck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm really hoping someone can give me some insight into the problems I'm experiencing. Something is broken, or I'm completely overlooking something. The problem, it was working just fine before. Even suggestions on how to debug something like this would be nice. Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
I'm really hoping someone can give me some insight into the problems I'm experiencing. Something is broken, or I'm completely overlooking something. The problem, it was working just fine before. Even suggestions on how to debug something like this would be nice. Thanks!

 

Hi Chris,

I had the very same problem as you and it nearly drove me nuts for 48 hours. I employed the above fix and it worked fine for the totals. What you need to do is go into Admin/Configuration/Customer Details and change the" State" option to "true" then register as a new customer and fill in the new form. This should do the trick. I had set "State" to "false" because I live in Ireland and the option really did not apply. I am now trying to figure out how to change it to "County" but this might really muck up the sync. between files. If you or anybody else have any ideas on this I would appreciate same.

Best of Luck

Gerry

Share this post


Link to post
Share on other sites

At tax can be mapped to a zone or to all.

 

So You need to cretae zones.

and apply tax to the zone.

You need to place the area that needs to taxed in the Zone.

 

You might have named a zone as California that does not meancalifornia is considered You need to add california in that Zone.

 

Also make usre Billing adress Zone is the Zone to which Tax gets applied.So order billing address has californis as the state.

 

Satish

Share this post


Link to post
Share on other sites

i have done all of above, however; i am still having the same issue, upon selecting different state the payment options disappears..

 

Kevin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try removing all the payment modules and the re-install them.

 

Do not make them zone specific.

 

Test.

 

Then if they work you can make them zone specific and re-test.

 

HTH

 

G

Share this post


Link to post
Share on other sites